Varför bära?

Om man tänker på barnbärande, då kanske man tänker direkt på att bära en bebies i en bärsele eller en bärsjal för att transportera barnet från A till B. Men att bära är mycket mer än bara transport, det är så mycket mer än bara i en bärsele eller en bärsjal. Genom att bära kommer man närmare sitt barn. Ett basbehov vilket varje barn har med sig från födelsen.

När barnet har varit i magen i flera månader, och har hört sin mammas hjärtslag dygnet runt, då kan du nog föreställa dig att övergången från magen till världen är väldigt stor. Alla ljud är mycket starkare, det är mer ljus, det är fler lukter och så vidare. När barn är några veckor gamla, blir deras syn bättre och de börjar uppleva världen. Hur spännande är det!? Vad är då bättre än att veta att de personer som redan i gravititeten var med i din lilla värld, härtslagen och de tysta ljuden fortfarande är där! Att du fortfarande kan känna samma välkända lukt, och att du fortfarande har den bekanta  rösten nära dig. Att du kan upptäcka världen från de starka armar som känns trygga, eller från bärdonet som håller dig nära till den trygga kroppen.

Att bli buren är så viktigt i ett barns liv. Och det behöver inte alltid vara i en bärsele eller en bärsjal, det kan också vara, som vanligt, på armen. Ett barn behöver det, att lära sig hur världen fungerar. Genom att titta på hur pappa och mamma reagerar i olika situationer. Genom att krypa nära dem när plötsligt en brandbil rusar förbi. Det är vid sådana tillfällen som barnet behöver sina föräldrar, framförallt det i de första 1,5 åren. Barnet vill kommunicera med sina föräldrar. Över hur hen känner sig: hungrig, ledsen eller när allt blir för mycket. Som förälder kan du genom att bära barnet lättare känna på när barnet behöver någon, för att man uppfattar sigalerna direkt. Det är väldigt värdefullt när man ammar. På grund av detta får du signalerna snabbare för t.ex ammning. När du visar att du känner och besvarar signalerna, kommer barnet att vara nöjd och kommer att känna sig hörd.

Om du vill allt det här för ditt barn, men inte vet hur? Då kan vi hjälpa dig som genom att ge personliga råd. Tillsammans kan vi titta på dina önskningar och möjligheter, så att du/ni kan ha barnet nära er så mycket som möjligt.

Sammanfattning, varför är barnbärande så viktigt?

  • Mysigt. Efter 9 månader i magen, behöver ett barn ha mycket fysisk kontakt med sina föräldrar. Att bara är också jätteviktigt för anknytningen.
  • Trygghet. När ett barn blir buren känns det förtroendefullt för barnet. Det kan uppleva världen tillsammans med pappa eller mamma. 
  • Amning. När en mamma bär sitt barn, då tillverkar mamman hormonet oxycitine, som är viktigt till amningen. Och när man bär sitt barn, då märker man enkellt när bebisen är amningssugen.
  • Praktiskt. Ibland kan bärandet ge en lösning till praktiska problem (fria händer till äldre barn) och till fysiska problem (t.ex. reflux)